Comuna Poiana Cristei, s-a înființat în anul 1968, în urma comasării a două comune (Comuna Petreanu și Comuna Odobasca) și este așezată în partea central-sudică a Județului Vrancea. Aceasta se învecinează cu următoarele comune: Andreiașu de Jos, Urechești, Gura Caliței, Cîrligele, Cotești, Mera și este o comună de deal, formată din opt sate: Tîrîtu, Petreanu, Mahriu, Odobasca, Poiana Cristei ( satul de reședință ), Dealu Cucului, Podu Lacului și Dumbrava.
Școala din satul Tîrîtu a luat ființă în anul 1896. În timpul primului Război Mondial aceasta nu a funcționat din lipsa învățătorilor care au fost mobilizați; s-a reînființat în 1919, cu sprijinul unui învățător din Rîmnicu – Sărat.
Pe 2 mai 1939, consilierii primăriei au discutat necesitatea construirii unui local de școală la Tîrîtu, iar în anul 1964 exista deja Școală generală de 8 ani aici. Din 1969, elevii din învățământul gimnazial au fost aduși la Școala Poiana Cristei. La Tîrîtu, Școala Gimnazială s-a reînființat în anul 1990.
La Școala din satul Petreanu, contribuabil în 1854 era Mănăstirea „Sf. Ioan” din Focșani.
În anul 1916, învățătorii din județ au fost concentrați în război. Această școală s-a reînființat în anul 1920.
Pe 2 mai 1939, consilierii primăriei au discutat necesitatea ridicării unei școli în satul Petreanu, iar în 1962 – 1963, Școala Petreanu funcționa cu clasele V – VIII. Începând cu 15 septembrie 1965, clasele V – VIII de la Petreanu au fost transferate la Școala Mahriu (deoarece aveau spațiu și local propriu). Din 1969, elevii din învățământul gimnazial au fost aduși la Școala Poiana Cristei.
În primăvara anului 1864, Inspectoratul Școlar al Județului Rîmnicu Sărat a primit misiunea de a înființa școli sătești și comunale, învățământul fiind obligatoriu și gratuit.
În anul 1916, la Școala Mahriu învățătorul a fost mobilizat, cursurile au fost întrerupre în timpul războiului și reluate în 1922.
Pe 5 mai 1939, Primăria Petreanu a solicitat inginerului șef al Serviciului tehnic un deviz pentru construirea unei școli primare în satul Mahriu.
Satul Poiana Cristei a luat ființă în anul 1922. Aici s-au construit sediile instituțiilor comunale: primăria, școala, dispensarul, biserica. Tot aici, învățământul primar s-a desfășurat în case particulare până în septembrie 1938, când s-a dat în folosință prima sală de clasă a școlii, a cărei construcție începuse în 1937.
Primele școli în mediul rural au apărut începând cu anul 1838, când satele trimiteau candidați pentru postul de învățător la cursurile de pregătire organizate de Școala Națională din Focșani Munteni.
În anul 1838, școlile din Odobasca și Podu Lacului au funcționat cu câte un învățător.
În anul 1904 s-a construit prima școală din comună, aceasta fiind amplasată în satul Podu-Lacului (pe locul unde astazi este locuința lui Nișcoveanu Neculai). Clădirea era compusă dintr-o sală de clasă de dimensiuni mult mai mari decât o sală obișnuită, un hol și o sală anexă. În urma cutremurului din 1940 clădirea a fost avariată. S-a învățat încă 2 ani în ea după care a fost abandonată, iar un an mai târziu a fost demolată (1943); din 1943 și până în 1951 s-a învățat în case particulare. În anul 1951 s-a construit un nou local, construcția rezistând până în prezent.
În anul 1980, Școala Odobasca a fost demolată deoarece a fost grav avariată de alunecările de teren.
În anul 1933, Școala din Podu Lacului avea local propriu cu o sală de clasă, o bibliotecă și doi învățători.
Pe 13 august 1948, Primăria Comunei Petreanu a solicitat Inspectoratului Școlar al Județului Rîmnicu Sărat înființarea unei școli în satul Dealu Cucului.
Până în anul 1926, Satul Calicu a făcut parte din comuna Cotești, Județul Rîmnicu Sărat, iar de la această dată a trecut la Comuna Odobasca. Satul nu avea școală proprie.
În anul 1964 denumirea satului a fost schimbată din Calicu în Dumbrava.
Școala din satul Poiana Cristei funcționa în septembrie 1938 cu un număr de 154 de elevi, repartizați în cele 7 clase ( 114 elevi la clasele I – IV și 40 de elevi la clasele V – VII ). Momentul începerii învățământului gimnazial nu s-a putut data. Învățătorul, Mihai A. Stănescu, a menționat pe antetul raportului trimis Revizorului Școlar Rîmnicu Sărat, în 1939, numele școlii ca fiind Poiana Cristei.
În satul Poiana Cristei învățământul primar, și o perioada învățământul gimnazial s-a desfășurat numai în case particulare.
În perioada 1935-1937 s-a înființat o societate particulară (societatea Moroieni) care avea ca obiect al muncii exploatarea forestieră în zona Gura-Caliței -Tîrîtu. Ca urmare a investigațiilor făcute, s-a construit o cale ferată îngustă pentru transportul materialului lemnos din zonă, iar în satul Mahriu s-a construit un han de către un cetățean turc, dar care s-a dovedit ineficient iar în anul 1939 a falimentat. Hanul a fost cumpărat de Primăria Odobasca ( în acele timpuri), a fost demolat, și cu lemnele rezultate s-a construit prima școală din acest sat, în anul 1940. Aceasta a funcționat ca școală generală până în anul 1946, apoi ca școală primară până în anul 1969. În acest an, localul a fost extins și s-a transformat în internat școlar. În 1976 s-a construit un local nou pentru internatul școlar, cladirea veche fiind transformată într-o anexă a școlii generale. După cutremurul din 1986, fiind avariată, nu s-a mai putut folosi iar în anul 1990 a fost demolată.
Terenul rămas liber în urma demolării a fost repartizat unor cetățeni din satul Odobasca care fuseseră afectați de alunecările de teren din 1980. Actualul local al Școlii Gimnaziale Poiana Cristei a fost construit ca urmare a generalizării învățământului gimnazial, începând cu anul școlar 1960 – 1961. Localul a fost inaugurat în vara anului 1961 și avea 4 săli de clasă.
În anul 1969 s-a hotărât aducerea copiilor din satele Mahriu, Petreanu și Tîrîtu să învețe 8 clase la Școala Poiana Cristei, dată care a dus la inființarea internatului școlar dar și la extinderea școlii generale cu încă două extremități ale localului existent. Concomitent s-au mai construit două săli de clasă unde, în prezent se desfășoară învățământul primar. În anul 1977 s-a început construcția celor două săli de clasă de la etaj, date în folosință un an mai târziu. Din anul 1978, Școala Poiana Cristei a căpătat forma actuală.
În anul 1973 s-a început construcția internatului școlar, acesta fiind dat în folosință în ianuarie 1976.
După revoluție s-a reînființat la Tîrîtu școala gimnazială care funcționează și în prezent.
Privind modul de desfășurare a învățământului primar, cu excepția școlilor din satele Podu Lacului și Poiana Cristei unde au existat perioade când s-a desfășurat și în condiții de clase simple, la toate celelalte școli s-a desfășurat numai în condiții de muncă simultană cu 2 sau 4 clase.
Localul Școlii Gimnaziale „Dr. Costică Bălan” din Poiana Cristei are 6 săli de clasă, un laborator de informatică dotat cu: 15 laptopuri, 1 videoproiector, o tablă interactivă și 1 xerox. Școlile primare din satele Dumbrava, Dealu Cucului și Podu Lacului au fost desființate din cauza numarului mic de copii.
Între anii 2019- 2020 s-au desfășurat lucrări de reabilitare a școlii primare în care funcționează în prezent trei clase primare.
Şcoala poartă un nume care îi face cinste; se numeşte Dr. Costică Bălan.
Costică Bălan a fost elevul acestei școli. A urmat Liceul Unirea şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, a avansat profesional şi a ajuns şef de secţie la Spitalul Universitar din Bucureşti. A fost ataşat de sat pentru că la începutul carierei a fost medic aici, timp de şase – şapte ani. A ajutat foarte mulţi oameni din Poiana Cristei și din județ, însă, în urma unei boli nemiloase și fulgerătoare a decedat în anul 2012.
În prezent, școlile active de pe raza comunei Poiana Cristei sunt:
- Școala Gimnazială „Dr. Costică Bălan”din Poiana Cristei;
- Grădinița cu Program Normal Poiana Cristei;
- Școala Primară Mahriu;
- Școala Primară Petreanu;
- Școala Gimnazială Tîrîtu în care funcționează și Grădinița cu Program Normal Tîrîtu.